top of page

על הקשר בין תזונה לסרטן המעי הגס והרקטום

  • תמונת הסופר/ת: Sharon Benraf
    Sharon Benraf
  • 22 באפר׳ 2021
  • זמן קריאה 2 דקות

סקירה מקיפה של מחקרים תצפיתיים, קושרת בין הרגלי התזונה לבין הסיכויים ללקות בסרטן המעי הגס והרקטום.

ניתוח המחקרים זיהה קשר מגן בין תזונה בריאה (תזונה ים תיכונית, תזונה צמחונית במלואה או בחלקה) לבין סרטן המעי הגס והרקטום.

עוד זיהה ניתוח המחקרים קשר מחמיר בין צריכה גבוהה של בשר אדום ושל אלכוהול לבין סרטן המעי הגס והרקטום, לעומת קשר הפוך כאשר התזונה עשירה בסידן, סיבים תזונתיים, ויוגורט. (למעשה גם צריכת בשר מעובד וצריכה מתונה של אלכוהול, הראו הקשר תומך ביצירת סרטן המעי הגס והרקטום).

כאשר נכנסים לרזולוציה ממוקדת יותר של סוגי מזונות, נמצא קשר מגן בין צריכה של דגנים מלאים, קטניות, חלב שאינו מותסס, פירות, ירקות, ומיקרוניוטרינטים כסידן (מתזונה או מתוספים), אבץ, מגנזיום, ויטמין A, ויטמין B6, חומצה פולית, ויטמין D, וויטמין E, לסרטן המעי הגס והרקטום.

הקשרים נוספים אשר נצפו בניתוח המחקרים היו הקשר מחמיר בין תזונה לא מאוזנת, תזונה 'מערבית' הקשורה עם צריכה מרובה של בשר מעובד, חזיר, ביצים, ונוכחות ברזל שמקורו מן החי, לבין סרטן המעי הגס והרקטום.

אופן המחקר:

למעשה מ


דובר כאן במטא-אנליזה של מחקרים תצפיתיים. כלומר זהו אינו מחקר שנעשה ב 'Live' , שכן אי אפשר לבקש מאדם לשתות כל יום אלכוהול, לדוגמא, ולראות מה קורה לו... אלא ניתוח של נתונים שגוזר אחורה בין אנשים שלקו בסרטן המעי הגס והרקטום וכאלו שלא, לבין הרגלי התזונה שאחזו בהם.

במטא אנליזה אוספים החוקרים נתונים ממחקרים רבים באותו נושא, מחפשים ומבררים הקשרים תומכים, מפריכים או שאינם משמעותים, בין תוצאות מסוימות, לבין התנהגות מסוימת שאפשרית כהובילה אליהן.

במחקר הנ"ל החוקרים העריכו 45 מטא-אנליזות של מחקרים תצפיתניים שנעשו בנושא זה, בהן תוארו 109 הקשרים אפשריים בין הרגלי תזונה לסרטן המעי הגס והרקטום. החוקרים דירגו את ההקשרים אשר נמצאו במחקרים כ:

משכנע (בצורה מוחלטת), מרמז בצורה גבוהה, מרמז, חלש, לא משמעותי.

המטא אנליזה המקיפה מצאה כ 4.6% מהמחקרים בעלי הקשר משכנע, 1.8% מהמחקרים כמרמזי הקשר בצורה גבוהה, 9.2% מהמחקרים כמרמזי הקשר אפשרי, 16.5% מהמחקרים דורגו כחלשים ביכולת השכנוע שלהם ו 67.9% מהמחקרים לא נמצאו כמשמעותיים לתוצאות המטא-אנליזה.

כמו לכל מחקר גם למחקר זה מגבלות, כגון היותו נשען על דיווחים עצמיים של הנחקרים לגבי תפריט והיותו לא מסווג לתתי-קבוצות (לפי מין, גיל, מיקום הסרטן במעי) עקב מידע חסר במחקרים. יש לצפות כי לסיווגים אלו גם ישנה השפעה על תוצאות המחקר.

החוקרים קוראים להמשיך ולחקור את ההקשרים בין הרגלי התזונה להיווצרות סרטן המעי הגס והרקטום, כאשר הם מציעים להתמקד בהשפעת צריכתם של מוצרי חלב, בשר מעובד ודגנים מלאים, ובכלל לחקור דפוסי תזונה ספציפיים.

עוד מציינים החוקרים כי על אף שלסרטן המעי הגס והרקטום גורמים רבים, בחלקם גנטיים ובחלקם סביבתיים, נראה כי אורח החיים (כגון הרגלי התזונה, פעילות גופנית וכן הלאה) משחק תפקיד משמעותי הן במניעה והן במהלך התקדמות המחלה.

זהו תרגום, ניתוח ופרשנות שלי את המאמר. וכאחד האדם ייתכן וישנן טעויות בהבנתי. להעמקה מומלץ לפנות למאמר המקורי ב MEDPAGE TODAY.





Comments


bottom of page